Posted in

Fotoğraf ve belgelerden QR Kodu Tara manın 3 güvenli yolu

Posted in

QR kodu tara, artık heryerde bu işlem karşınızda. QR kod teknolojisi yaklaşık 26 yıldır var. Ancak ancak pandemiden sonra birden fazla kullanım senaryosunda benimsenmesinde büyük bir artışa tanık olduk.

qr kodu taratma
qr kodu taratma

QR kodları her yerde. Ürünler, ödeme portalları, sertifikalar, reklam panoları, teklifler ve daha fazlası hakkında. Pazarlamacılar, insanları bir QR kodu tarayarak harekete geçmeye teşvik etmek için QR kodlarını yaygın olarak kullanıyor.

QR kodu kamera aracılığıyla taramak kolay. Peki galerinizde saklanan bir görselden QR kodu nasıl tararsınız?

Neyse ki QR kod tarayıcı uygulamalarını kullanarak bu sorunu kolayca çözebilirsiniz. En iyi QR kodu uygulamalarının çoğu ücretsiz ve kullanımı kolaydır. Telefonunuzdaki resimlerden veya belgelerden QR kodlarını taramanın 3 yoluna bakalım.

Ücretsiz bir QR kod tarayıcı kullanarak görüntülerdeki QR kodlarını tarayın

Birçok çevrimiçi QR kodu tara web uygulaması, QR kodlarını saniyeler içinde okuyabilir. Hiçbir şey indirmeden belgelerden veya resimlerden QR kodlarını okumak için Nanonets’in QR kod tarayıcısını kullanabilirsiniz .

  • Mobil veya masaüstü cihazınızda Nanonets QR kod tarayıcısını açın .
  • “Dosya Yükle” butonuna tıklayarak dosyayı seçin.
  • QR kodu sonuçlarınızı içeren bir ekrana yönlendirileceksiniz. QR kod bilgilerini içeren dosyanızı indirin ve ihtiyacınıza göre kullanın.

Nanonets QR kod okuyucunun kullanımı ücretsizdir ve aynı anda birden fazla QR kodunu çıkarabilir. Yani 10 QR kodlu bir belgeniz varsa her QR kodun ekran görüntüsünü almayın. Bunu Nanonets QR kod tarayıcısına yükleyin ve tek seferde tüm QR kodlarından veri çıkarın.

Google Lens’i kullanarak fotoğraflardan QR kodunu tarayın

te QR kodlarından veri çıkarmanın başka bir yolu. Google Lens uygulaması çoğu telefona önceden yüklenmiştir. Mevcut olmaması durumunda ücretsiz uygulamayı Google Playstore’dan indirebilirsiniz. Google Lens kullanarak bir QR kodundan veri çıkarma adımlarını görelim.

  • Google Lens uygulamasını açın ve sağ üst köşedeki resim simgesini seçin.
  • QR kodu tara mak istediğiniz resmi açın.
  • QR koduna dokunun, sizi kayıtlı URL’ye götürecektir

Bu, tek seferlik kullanım için iyi çalışır. Eğer bu işlemi birden çok kez yapmak istiyorsanız ya da dokümanlardan QR kod çıkarmak istiyorsanız online QR kod okuyucu uygulamasını kullanmalısınız.


Nanonet’leri kullanarak belgelerdeki QR kodu tara

İşletmeler genellikle aşı sertifikaları, faturalar, sözleşmeler ve daha fazlası gibi QR kodlu belgeler alır. QR kodlu belgeler, işletmelere belgeleri doğrulamak için başka bir yol sağlar.

Nanonet’ler, kuruluşların QR kodlu belgelerden /görüntülerden kodsuz iş akışlarıyla saniyeler içinde veri çıkarmasına olanak tanır . Özel olarak geliştirilmiş modellerle, Nanonet’lerde otomatik QR kodu çıkarma iş akışı şu şekilde çalışır:

  • Nanonets, belgeleri Google Drive’dan, gelen kutunuzdan (Gmail, Outlook, Yahoo), Sharepoint’ten veya başka herhangi bir veri tabanından otomatik olarak alır.
  • İş akışı, verileri belgelerdeki QR kodundan otomatik olarak çıkarır. Ayrıca belgelerden başka metinleri de çıkarabilirsiniz.
  • Çıkarılan tüm veriler CSV dosyası olarak indirilebilir veya bunları seçtiğiniz yazılımla senkronize edebilirsiniz.

Bu kadar basit. Nanonets ekibi, kullanım senaryolarınız için iş akışlarını ayarlamanıza yardımcı olabilir. Belge veri çıkarma iş akışını ayarlamak isterseniz ücretsiz deneme seçeneği de sunuyor .

Sorun değil, bu QR kodunu tara yabilirsiniz

Restoranlar, parkmetreler ve hatta televizyonunuz gibi daha fazla yerde QR kodlarının ortaya çıktığını fark etmiş olabilirsiniz. QR kodlarının görünüşte sınırsız yetenekleri, onları bilgiye hızlı ve verimli bir şekilde erişmek için mükemmel bir araç haline getiriyor. Temassız işlemleri ve web sitesinde gezinmeyi kolaylaştırdıkları için son birkaç yılda daha da popüler hale geldiler.

Ancak insanları QR kodu tara mamaya karşı uyaran bazı raporlar var. Kısa bir süre önce yayınlanan Apple Inc.’in raporuna göz atın, FBI’ın siber suçluların birinin kişisel veya finansal bilgilerini çalmak için QR kodlarını nasıl “kurcalayabilecekleri” konusundaki kamu duyurusuna atıfta bulunan bir makalesine rastladık . Bu, QR kodlarının taranmasının tehlikeli olduğu anlamına mı geliyor? Pek değil ve işte nedeni.

QR kodlarının taranması doğası gereği tehlikeli değildir ve bunun temel nedeni, bir QR kodunu basitçe “hackleyemeyeceğinizdir”; güvenlik açıkları oldukça düşüktür. Sadece tarayarak bilgilerinizin çalınmasını sağlayamazsınız. E-posta kimlik avı dolandırıcılıklarına benzer şekilde, tahrif edilmiş QR kodları sizi oturum açma bilgilerinizi veya kredi kartı bilgilerinizi girmeniz için kandırmaya çalışan sahte web sitelerine yönlendirir ve işte burada sorun yaşarsınız.

qr kodu tara
qr kodu tara

QR kodlar artık dijital reklamlardan basılı reklamlara kadar her yerde karşımıza çıktığı için bu kaçınılmaz bir durum gibi görünüyor. Hatta dışarıdayken, kodu taramak için basit bir mesajla birlikte QR kod etiketlerini bile görebilirsiniz. Bunu yapmak için cazip hissedebilirsiniz ve bu sorun değil!

Çıkartmalar reklam vermenin harika bir yoludur ve QR kodları potansiyel müşterileri anında gitmelerini istediğiniz yere yönlendirebilir. Artık birçok restoran, müşterilerin menüye erişebilmesi, yemek sipariş edebilmesi ve ayrıca yemeklerinin parasını ödeyebilmesi için masalarda QR kod çıkartmaları kullanıyor. Emin değilseniz web sitesini kontrol edin. Örneğin, web sitesi Toast sekmesiyse tarama yaparken kendinizi güvende hissedebilirsiniz; bu, restoranların siparişleri ve ödemeleri yönetmek için kullandığı çok popüler bir platformdur.

Vurgulamak istediğimiz nokta, çıkartmalar üzerindeki QR kodlarını güvenli bir şekilde tarayabilmeniz, herhangi bir bilgi göndermeden önce kaynağın güvenilir olduğundan emin olmanız ve okunaklı olduğundan emin olmak için URL’yi iki kez kontrol etmenizdir. Eğer o QR kodunu merak ediyorsanız devam edin ve tarayın diyoruz!

QR Kodu Tara madan Önce İki Kez Düşünün

Görünüşe göre QR kodları artık her yerde. COVID salgını sayesinde QR kodları yarı niş bir konseptten sanal bir gereksinime dönüştü. Restoranlar ve barlar, mikropları geçirmeden menüler sunmak için QR kodlarını benimsedi ve her türden işletme, mal ve hizmet ödemelerinde bir yöntem olarak QR kodlarını benimsedi. Ne yazık ki hayatı kolaylaştıran veya daha rahat hale getiren herhangi bir teknoloji, siber suçluların da hayatını kolaylaştırır ve sizi daha fazla riske maruz bırakır.

Amaçlandığı gibi kullanıldığında, QR kodu oldukça harikadır. Akıllı telefonunuzun kamerasını bir QR koduna doğrultmanız yeterlidir; belirlenen web sitesini ziyaret etmek için dokunabileceğiniz bir bağlantı sihirli bir şekilde açılacaktır. Ancak sorun, belirlenen web sitesinin gerçekte ne olduğunu bilmemenizdir. QR kodunun sizi nereye götüreceği hakkında hiçbir fikriniz yok ve bunun yasal bir web sitesi mi yoksa kötü amaçlı bir hedef mi olduğunu bilmenin hiçbir yolu yok.

QR Kodları

Sanırım bu noktada herkes QR kodun ne olduğunu biliyor ama yine de kısa bir açıklamayla başlayalım. QR kodu, benzersiz bir desene sahip kare bir semboldür; bir tür daha şık barkoddur.

Len Noe yakın tarihli bir blog yazısında “Hızlı yanıt kodlarının kısaltması olan QR kodları, genellikle konum belirleyici, tanımlayıcı veya izleyici için veri içeren iki boyutlu bir barkod türüdür” diye açıklıyor . “Bunlar bir akıllı telefon veya kamera donanımlı başka bir cihaz tarafından kolayca okunabilir ve bir web sitesi veya uygulamanın URL’si gibi son kullanıcı için yararlı bilgilere dönüştürülebilir. QR kodları ilk olarak 1994 yılında bir otomotiv şirketi tarafından araba bileşenlerini takip etmek için icat edildi, ancak kullanım kolaylığı ve daha fazla depolama kapasitesi (bir barkodun 43 karakterine kıyasla 2.500 karaktere kadar) kısa sürede onları diğer sektörlerde de popüler hale getirdi.”

QR Kodun Nereye Gittiğini Biliyor musunuz?

Noe ile QR kodları ve blog yazısının arkasındaki bazı araştırmalar hakkında sohbet etme fırsatım oldu. Coinbase Super Bowl reklamı hakkında konuşmaya başladık . Kelimenin tam anlamıyla, bir dakika boyunca ekranda amaçsızca zıplayan bir QR koduydu. Metin yoktu. Diyalog yoktu. QR kodu zıplayıp renkleri değiştirirken bir çeşit elektronik müzik çalıyordu. Noe, QR kodunun ilk dakikada 20 milyon tıklama aldığını ancak kimsenin nereye gideceği hakkında bir fikri olmadığını söyledi.

Temelde sorun budur. QR kodu tara dığınızda, işaret etmesi gerektiğini düşündüğünüz yere işaret ettiğine veya en azından kötü niyetli olmadığına dair doğal bir güven oluşur. Ancak Noe’nin araştırması bu güvenden yararlanmanın ne kadar kolay olduğunu gösteriyor.

Noe, blog yazısında birkaç senaryoyu ele alıyor. Çoğu insan için geçerli olduğunu düşündüğüm ve sorunun bir restoran veya bar durumundaki QR kodları etrafında döndüğünü gerçekten gösterdiğini düşünüyorum. Yukarıda belirtildiği gibi çoğu restoran ve bar, menülerini paylaşmak için bir QR kod sistemi uygulamaktadır ve bu QR kodları genellikle işletmenin masalara ve bar tezgahlarına yapıştırdığı bir çıkartmadan ibarettir. Kendinize sormanız gereken soru şudur: “Bir tehdit aktörünün bunun üzerine kötü amaçlı bir QR kodu çıkartması koymasını engelleyen nedir?”

Noe, blog yazısında şunu soruyor: “Bir restorana oturduğunuzda ve masanın üzerinde bir QR kodu gördüğünüzde, muhtemelen onu bir saniye bile düşünmeden tararsınız ve onun sizi menüye götürmesini beklersiniz. Peki ya aynı QR kodu tanımadığınız birinden gelen bir e-postaya da yerleştirilmişse? Onu tarayacak kadar hızlı olur muydunuz yoksa duraklamanıza neden olur mu?”

QR Kodu Tara, Taramadan Önce İki Kez Düşünün

Hayır ve ben QR kodlarının yakın zamanda hiçbir yere gitmeyeceği konusunda anlaştık. Bilgi paylaşmanın veya toplamanın basit ve kullanışlı bir yolunu sunarlar.

Bu, işletmelerin veya tüketicilerin QR kodlarından tamamen uzak durması gerektiği anlamına gelmiyor. Ancak doğası gereği QR kodlarına güvenmeyi bırakmaları gerekiyor. İnsanlar, bir e-postadaki bilinmeyen bir bağlantı veya dosya eki konusunda dikkatli olmalı ve aynı düzeyde şüpheciliğe ve ihtiyata sahip olmalıdır.

QR Kodunu Taramadan Önce İki Kez Düşünün
QR Kodunu Tara madan Önce İki Kez Düşünün

Noe, QR kodları söz konusu olduğunda kendinizi korumanız için 7 ipucu sunuyor:

1. Qe Kodu Tara mayın

2. Yavaşlayın

3. QR kodu URL’lerini yakından inceleyin

4. Fiziksel kurcalama belirtileri arayın

5. Hiçbir zaman QR kodlarından uygulama indirmeyin

6. QR kodları aracılığıyla elektronik ödeme yapmayın

7. Çok faktörlü kimlik doğrulamayı (MFA) açın

İmkanınız varsa QR kodu tara maktan kaçınmalısınız, ancak taramanız gerekiyorsa en azından bu 7 ipucunu aklınızda bulundurun ve o QR kodu tara madan önce iki kez düşünün.

Yorumunuzu merak ediyoruz

Yorumunuzu merak ediyoruz

Çok Satanlar:

SEPETİM 0

GÖZ ATTIKLARINIZ 0